Let op: voor praktische vragen dient u voorlopig nog contact op te nemen met SVMNIVO (info@svmnivo.nl of 030 – 602 30 60) en het inloggen op uw persoonlijke pagina kan nu alleen nog via www.armtnivo.nl.
Assistent-Makelaar (A-RMT) en Kandidaat-Makelaar (K-RMT)
Binnen de makelaardijbranche zijn er verschillende functies te onderscheiden. We spreken over “de makelaar”, maar niet altijd is er direct contact met de Register-Makelaar (RM) zelf. Vaak is dat ook met de Assistent-Makelaar (A-RMT) of met de Kandidaat-Makelaar (K-RMT).
Sinds 1 januari 2020 zijn de registers A-RMT en K-RMT overgegaan naar VastgoedCert, zodat alle makelaarsregisters voortaan onder één dak zitten. VastgoedCert kan zich hierdoor met recht hét makelaarsregisters van Nederland noemen met in totaal circa 10.000 makelaars, als volgt te verdelen: RM (6.900), A-RMT (1.300) en K-RMT (1.800).
Om praktische redenen is de dagelijkse uitvoering van de beide registers voorlopig nog in handen van SVMNIVO.
Deze concentratie van registers bij VastgoedCert is in de eerste plaats voor de makelaars en de makelaarskantoren een overzichtelijk en efficiënt geheel. Het label van VastgoedCert garandeert immers de juiste kwalificaties en vakbekwaamheidseisen bij de verschillende typen makelaars. Ook voor de consument heeft dit voordelen, want die weet dat VastgoedCert de kwaliteit en vakbekwaamheid van makelaars o.g. borgt, en verder in de tijd ontwikkeld. Zodoende kan men op eenvoudige wijze selecteren op de betrouwbaarheid en deskundigheid van een makelaar.
Om voor een consument duidelijk te maken wat in de dagelijkse praktijk precies de verschillen zijn tussen een Asistent-Makelaar (A-RMT) en een Kandidaat-Makelaar (K-RMT) worden de taken, bevoegdheden en bijbehorende vakbekwaamheidseisen voor deze registers hieronder uiteen gezet.
Taken en bevoegdheden A-RMT
De Assistent-Makelaar Wonen ondersteunt de gecertificeerd RM-makelaar bij de aan- en verkoop van woningen, de huur en verhuur van woningen binnen de particuliere huurwoningenmarkt, het uitvoeren van promotieactiviteiten, het verrichten van ondersteunende werkzaamheden bij taxaties, het beheren van het relatiebestand, het assisteren bij opstellen van een marketing- en/of pr-plan en het uitvoeren van promotieactiviteiten.
Daar waar de Assistent-Makelaar Wonen zelfstandig werkzaamheden uitvoert, zal hij altijd overleg voeren met de gecertificeerd RM-makelaar, omdat deze voor veel van deze werkzaamheden de eindverantwoordelijkheid draagt.
Taken en bevoegdheden K-RMT
Schematisch overzicht A-RMT en K-RMT

Meer informatie over de kerntaken van de Assistent-Makelaar en de Kandidaat-Makelaar is te lezen in het Beroepscompetentieprofiel.
Vakbekwaamheidseisen A-RMT
Vakbekwaamheidseisen K-RMT
Inschaling NLQF
Wat betekent dit?
Het Nederlands Kwalificatiekader (NLQF) maakt het mogelijk om niveaus van zowel publieke als private kwalificaties te vergelijken. Het NLQF bestaat uit 8 niveaus en een instroomniveau. Het NLQF rangschikt alle kwalificaties (diploma’s en certificaten) in Nederland op verschillende niveaus. Beginnend bij een instroomniveau (basiseducatie1) en daarboven de niveaus 1 (basiseducatie 2, vmbo bb en mbo 1) tot en met 8 (doctoraat en medisch specialist). Het NLQF is gekoppeld aan het Europees kwalificatieraamwerk (EQF). Hierdoor kunnen kwalificaties qua niveau met elkaar vergeleken worden, ook met kwalificaties buiten onze landsgrenzen.
Naast de kwalificaties uit de publieke sector kunnen ook kwalificaties uit de private sector worden ingeschaald in het NLQF. De kwalificaties Assistent-Makelaar Wonen en Kandidaat-Makelaar Wonen zijn hier een voorbeeld van.
In onderstaande afbeelding is te zien hoe alle Nederlandse publieke kwalificaties in het NLQF zijn ingeschaald:

Met dit NLQF niveau op uw diploma wordt het voor uzelf en (potentiële) werkgevers, zowel nationaal als internationaal, inzichtelijk op welk niveau u gekwalificeerd bent. Daarnaast wordt het eenvoudiger om uw kwalificatie te vergelijken met andere kwalificaties. Kijk voor meer informatie op www.nlqf.nl.
Legitimatie
Een Assistent- of Kandidaat-Makelaar kan zich legitimeren via zijn A-RMT of K-RMT legitimatiepas.


Funda zal op de kantoorpagina’s de titels “Register Makelaar”, “Kandidaat-Makelaar” en “Assistent-Makelaar” alleen toestaan bij personen die daadwerkelijk in het betreffende register zijn ingeschreven.

Van A-RMT naar K-RMT naar RM

Waarborgen
De brancheorganisaties van makelaars beschikken over een eigen klachten- en/of geschillencommissie. Voor klachten over dienstverlening of klachten over onethisch of niet-integer handelen is dit dus de eerste ingang.
Een veroordeling door een tuchtcollege van een brancheorganisatie of door de strafrechter voor een vastgoedgerelateerd delict, kan consequenties hebben voor de certificering en de inschrijving in het betreffende register.
Voor klachten met betrekking tot het certificatieproces dan wel vakbekwaamheid, kan contact worden opgenomen met de certificerende instelling HobéonSKO.
Eén en ander is geregeld in het Klachtenreglement.