Waar ben je naar op zoek?

Vernieuwing Basistheorie Vastgoeddeskundige

Inmiddels zijn de Toetstermen van de vernieuwde Basistheorie Vastgoeddeskundige vastgesteld door het Centraal College van Deskundigen van VastgoedCert. Voor wat betreft de Basistheorie is er een belangrijke wijziging doorgevoerd met zogenaamde doorlopende leerlijnen. De Basistheorie is opgedeeld in een BT1 en BT2, inhoudende de Basistheorie voor de Assistent-Makelaar (BT1) respectievelijk de Kandidaat-Makelaar (BT1 + BT2). Je kan daarbij kiezen om alleen de BT1 te doen op weg naar A-RMT of direct de totale Basistheorie (BT1 + BT2) naar K-RMT. Wanneer je BT1 hebt afgerond en je wilt doorstromen naar K-RMT, kan je volstaan met het volgen van de BT2. Voorheen was het noodzakelijk dat je de hele Basistheorie Vastgoeddeskundige ging afleggen. In zoverre is de nieuwe structuur met doorlopende leerlijnen dus een grote verbetering!

Inhoudelijk zijn er vooral wijzigingen aangebracht bij Bouwkunde en Privaatrecht. Er is meer aansluiting gezocht bij de dagelijkse praktijk en ook bij de taxateur. Ethiek, communicatie en onderhandelen zijn meer uitgebreid. De Basistheorie is zowel voor de makelaar als voor de taxateur bedoeld. Vanaf de Specialisatie zal er een keuze moeten worden gemaakt.

Definitieve toetstermen

De definitieve Toetstermen voor de Basistheorie zijn na de vaststelling door het Centraal College van Deskundigen verspreid onder de opleiders die zich richten op het initiële opleidingstraject. Zij kunnen vervolgens aan de slag met het ontwikkelen van het opleidingsprogramma. Ook Examenadviesburo (EAB) zal de examinering hiervan tijdig hebben afgerond.

Er wordt gestreefd om ook het Kwalificatiedossier met de Toetsmatrijzen op korte termijn af te ronden, hetgeen van belang is voor opleidingsprogramma’s en examens. Wat betreft dat laatste heeft EAB aangegeven de volgende planning aan te houden voor de vernieuwde Basistheorie:

  • eind oktober 2025: Bouwkunde en Privaatrecht (één proeftoets per module half oktober gereed);
  • eind december 2025: Publiekrecht en Vastgoedfinanciering (het oude Financiën & Fiscaliteiten) (één proeftoets per module half december gereed);
  • februari 2026: Vastgoedpraktijk en Professioneel Handelen (nader te bepalen).

Dit zijn de termijnen per wanneer EAB de nieuwe examens live heeft staan. De ‘oude’ route zal nog beschikbaar zijn tot 15 oktober 2026. De vakken ‘Vastgoedpraktijk’ en ‘Professioneel Handelen’ zijn als zodanig nieuw. Er volgt nog nadere informatie over de manier waarop die aftoetsing eruit komt te zien. Dat kunnen bijvoorbeeld ook opdrachten en/of presentaties zijn. Het streven is om een degelijke makelaarsopleiding te ontwikkelen, die tegelijkertijd ook boeiend en interessant is voor aankomende makelaars.

Overgangsregelingen zullen in het najaar worden gepubliceerd, waarbij in alle redelijkheid verbindingen zullen worden gelegd tussen de oude opzet en de nieuwe structuur.

Ondertussen wordt in 2025 ook de vernieuwing van de Specialisatie opgepakt. De verwachting is om in het najaar van 2025 de Specialisatie conceptueel uitgewerkt te hebben, waarna deze in de loop van 2026 fasegewijs kan worden uitgerold. Gedurende die tijd kan de huidige route in ieder geval nog gewoon doorlopen worden, waardoor er geen wachtlijst hoeft te ontstaan.

Vol trots kijken we terug op de afgelopen periode en met name op het behaalde resultaat, waarbij ook de aansluiting met het NRVT goed in het oog is gehouden. In dit alles kunnen we immers niet zonder elkaar. Iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd, wordt (nogmaals) hartelijk bedankt.

Basistheorie vastgoeddeskundige