Waar ben je naar op zoek?

Hoe word ik Kandidaat-Makelaar?

Als Kandidaat-Makelaar heb je je, naast de basisbeginselen van het makelaarsvak, al meer gevorderde en gespecialiseerde vaardigheden eigen gemaakt rondom verkoop, aankoop, (ver)huur en waardebepaling van woningen. Je hebt in de praktijk een meer zelfstandige rol dan de Assistent-Makelaar bij het aan- en verkopen  of (ver)huren van een woning. Het register van Kandidaat-Makelaars is gericht op de specialisatie (Kamer) Wonen.

Met de juiste opleiding kom je in aanmerking voor inschrijving in ons kwaliteitsregister en mag je de titel Kandidaat-Makelaar formeel gebruiken. Is je interesse gewekt? Kijk dan hieronder wat jouw route is. De volgorde van de te behalen certificaten c.q. diploma’s is niet noodzakelijk de volgorde zoals hieronder beschreven, dit kan per persoon verschillen.

Kandidaat-Makelaar

Klik hieronder op de keuze die voor jou van toepassing is

SVMNIVO diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige

HBO-diploma Vastgoedkunde (Vastgoed & Makelaardij)

SVMNIVO-diploma Kandidaat-Makelaar Wonen

(ouder dan 3 jaar)

SVMNIVO-certificaat Specialisatie Wonen

Bestaande uit de onderdelen Praktijkleer Wonen en het Vakbekwaamheidsexamen

SVMNIVO-diploma Kandidaat-Makelaar Wonen

SVMNIVO-certificaat Specialisatie Wonen

Bestaande uit de onderdelen Praktijkleer Wonen en het Vakbekwaamheidsexamen

SVMNIVO-diploma Kandidaat-Makelaar Wonen

SVMNIVO-certificaat Vakbekwaamheidsexamen Wonen

Kandidaat-Makelaar

Je kan worden ingeschreven in het register als Kandidaat-Makelaar!

Voorwaarden voor het behalen van het diploma Kandidaat-Makelaar

Het diploma Kandidaat-Makelaar mag op het moment van de aanvraag overigens niet ouder zijn dan 3 jaar. Wanneer dit wel het geval is, zal je het Vakbekwaamheidsexamen Wonen helaas opnieuw moeten afleggen.

Het diploma Kandidaat-Makelaar is overigens ingeschaald op NLQF-niveau 5 (vergelijkbaar met Associate degree).

Vrijstelling

Wanneer je in aanmerking denkt te komen voor vrijstelling van (delen van) de opleiding tot Register-Makelaar kan je hiervoor bij SVMNIVO een verzoek indienen. In het Reglement Vrijstellingen is meer informatie te vinden over de vrijstellingen. Gebruik het aanvraagformulier om een vrijstellingsverzoek in te dienen. Bekijk hier de certificeringseisen.

Opleiding Vastgoedkunde

Op grond van de opleiding Vastgoedkunde (voorheen Vastgoed en Makelaardij (V&M) van onderstaande geaccrediteerde HBO-instellingen wordt vrijstelling verleend voor de Basistheorie Vastgoeddeskundige. Indien het diploma Vastgoed en Makelaardij vóór 1 maart 2023 is behaald is wellicht een aanvullende vrijstelling mogelijk. Raadpleeg VastgoedCert voor verdere mogelijkheden.

Criteria beoordeling gelijkwaardigheid Hogescholen Vastgoedkunde

Overige vrijstellingen

  • AERES Hogeschool Dronten: opleiding Landelijk Vastgoed & Makelaardij (Certificaat van 01.09.2023 – 01.09.2028)
  • Hogeschool TIO Vastgoed & Makelaardij
  • Minor Makelaardij Saxion
    Deze Minor Makelaardij van Saxion Hogeschool geeft vrijstelling voor alle vakken van  de Basistheorie behalve voor Publiekrecht. Het onderdeel Publiekrecht (inclusief Omgevingswet) kan los afgelegd worden bij exameninstelling SVMNIVO. Hiermee is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor de gehele Basistheorie en daarmee in te schrijven in het Assistent-Makelaars register. Voor een inschrijving in het Kandidaat-Makelaars register dient daaropvolgend de Specialisatie Wonen (Praktijkleer en Vakbekwaamheidsexamen) te worden gedaan.

De registers