Overgangsregeling Praktijktoets naar Praktijkassessment Makelaar Wonen
De komst van het Praktijkassessment Makelaar Wonen brengt met zich mee dat er een overgangsregeling moet komen voor kandidaten die zich ergens midden in de oude Praktijktoets Wonen bevinden. Er kunnen zich een aantal verschillende situaties voordoen, zoals:
- Wanneer je het Kwalificerend Portfolio Wonen reeds hebt behaald, is het niet nodig om de Opnamedag alsnog af te leggen. Het diploma Makelaar Wonen zal je op basis van je behaalde Portfolio (niet ouder dan 3 jaar) door VastgoedCert worden verstrekt. Vóór het einde van 2025 kan je bij VastgoedCert aangeven of je hiervoor in aanmerking wilt komen.
- Wanneer je de Verkoopprijsindicatie VPI (Opnamedag) reeds hebt behaald óf je hebt je al ingeschreven voor het Kwalificerend Portfolio Wonen, mag je ervoor kiezen om het Kwalificerend Portfolio Wonen alsnog af te leggen in 2025. Na dat jaar zal het Kwalificerend Portfolio Wonen niet meer worden afgenomen door SVMNIVO. Telefonisch kan het Kwalificerend Portfolio Wonen nog geboekt worden bij SVMNIVO, deze moet dan wel voor eind 2025 zijn behaald.
- Een andere keuze kan zijn om het nieuwe Praktijkassessment Makelaar Wonen af te leggen. De keuze zal afhangen van hoever je inmiddels bent gevorderd met het Kwalificerend Portfolio Wonen van de oude Praktijktoets Wonen. Is het Kwalificerend Portfolio Wonen examen bijvoorbeeld al ingepland bij SVMNIVO, dan raden wij aan dit gewoon zo af te ronden. Staat het examen nog niet gepland bij SVMNIVO, maar is al wel gewerkt aan het opbouwen van dossiers, kunnen deze eventueel ook gebruikt worden als input voor het nieuwe Ervaringsdossier van het Praktijkassessment Makelaar Wonen. Heb je hierover vragen, neem dan even contact op met het bureau van VastgoedCert.
VastgoedCert is ervan overtuigd dat deze vernieuwing van de makelaarsopleiding hard nodig is om de aansluiting te houden bij de hedendaagse makelaarspraktijk. Het is een duidelijke verbeterslag die uiteindelijk de kwaliteit van de beroepsgroep ten goede komt. We staan voor de trots van het vak van makelen in Nederland en willen meebewegen met nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe onderwijsmethodes. Dat kan inhouden dat het initiële opleidingstraject (i.c. de praktijktoetsing) moet worden aangepast, of dat er iets wijzigt in de hercertificering en nascholing, zoals nu ook aan de orde is. Dat is overigens een continu proces; de ene keer met meer implicaties dan de andere keer. We willen de overlast die dat met zich meebrengt zoveel mogelijk beperken, maar dat lukt nooit voor de volle 100%. We vragen daarvoor begrip van alle betrokkenen.
