Hoe word ik makelaar?
Als hét kwaliteitsregister van makelaars hecht VastgoedCert grote waarde aan het borgen van de kwaliteit en de normen van het makelaarsvak.
De norm voor de opleiding tot makelaar is in samenspraak met de diverse brancheorganisaties opgesteld. De uitvoering ligt in handen van door VastgoedCert geaccrediteerde opleiders en een exameninstituut. Alle opleidingen zijn inmiddels zelfs door het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF-erkend. Dat is natuurlijk iets om trots op te zijn.
Heb jij altijd al graag makelaar willen worden? Dan vind je hieronder jouw route naar dit prachtige beroep. Na het behalen van je makelaarsdiploma kan je je dan vol trots in één van de registers inschrijven. Door een gedegen opleiding fungeert de ingeschreven makelaar als een specialist voor de branche.
Mijn route naar ‘Assistent-Makelaar’
Als Assistent-Makelaar ben je vanuit een informatieve, begeleidende rol werkzaam en kan je van daaruit goede ondersteuning bieden aan de Register-Makelaar (en/of de Register-Taxateur) bij het aan- en verkopen of (ver)huren van een woning. Denk hierbij aan het organiseren en begeleiden van bezichtigingen, het informeren en adviseren over aan-/verkoopstrategieën, het bewaken van juridische, fiscale en bouwkundige aspecten, het beheren van het relatiebestand, ondersteunen bij promotie-activiteiten en bij het opstellen van een marketing-/PR-plan, en het begeleiden bij de afwikkeling van de aan-/verkoop. Je voert je werkzaamheden weliswaar zelfstandig uit, maar de Register-Makelaar waar je mee samenwerkt draagt de eindverantwoording van het hele proces.
(Ver)kopers van een huis hebben ook met andere kantoormedewerkers dan de Register-Makelaar te maken en dan is het prettig te weten dat de vakbekwaamheid ook bij de Assistent-Makelaar goed is geborgd.
MIJN ROUTE NAAR ASSISTENT-MAKELAAR
Mijn route naar ‘Kandidaat-Makelaar’
De Kandidaat-Makelaar (K-RMT) heeft zich, naast de basisbeginselen van het makelaars- en taxateursvak, al meer gevorderde en gespecialiseerde vaardigheden eigen gemaakt rondom verkoop, aankoop, (ver)huur van woningen.
Als Kandidaat-Makelaar heb je in de praktijk een meer zelfstandige rol dan de Assistent-Makelaar bij het aan- en verkopen of (ver)huren van een woning. Je ontwikkelt je al meer tot een vastgoedspecialist en je voert je werkzaamheden zelfstandig uit, maar nog wel onder leiding van een Register-Makelaar (en/of Register-Taxateur). In tegenstelling tot de Assistent-Makelaar voer je wel zelf de bezichtigingen uit, als ook de onderhandeling en de afhandeling van de aan-/verkoop of de aan-/verhuur. Daarnaast stuur je de Assistent-Makelaar aan en richting de klant heb je zowel een adviserende als een beslissende rol.
(Ver)kopers van een huis hebben ook met andere kantoormedewerkers dan de Register-Makelaar te maken en dan is het prettig te weten dat de vakbekwaamheid ook bij de Kandidaat-Makelaar goed is geborgd.
MIJN ROUTE NAAR KANDIDAAT-MAKELAAR
Mijn route naar Register-Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed, Landelijk Vastgoed of Wonen
Het (ver)kopen van een huis doe je maar een paar keer in je leven. Het is daarom van groot belang dat de (ver)koper hiervoor deskundigheid in huis haalt. Als Register-Makelaar bezit je de kennis, vaardigheden en competenties die horen bij een zelfstandige en professionele makelaar. De Register-Makelaar draagt de eindverantwoordelijkheid voor alle activiteiten die zich op het makelaarskantoor afspelen.
Als Register-Makelaar voer je volledig zelfstandig alle werkzaamheden uit die binnen de vastgoedmarkt gericht zijn op de verkoop, aankoop en (ver)huur van onroerend goed (afhankelijk van je specialisme). Denk hierbij, naast de verkoop, aankoop en (ver)huur, ook aan het uitvoeren van promotieactiviteiten, het verrichten van waardebepalingen, het plegen van acquisitie en het mede-opstellen van een marketing-/pr-plan ten behoeve van de klant. In principe draag je de eindverantwoording voor deze werkzaamheden en heb je een adviserende en beslissende rol naar de klant.